Kennel Thunderwolf

Blogginlägg

Maria & Braveheart´s "resa" till TJH ( PTRH )

TJH (ptrh) Thunderwolf´s Braveheart 

Ägare / Förare Maria Andersson 

Nedan kan ni läsa Marias egna berättelse om hennes och Bravve´s "resa" för att bli Patrullhunds Ekipage i Hemvärnet. 

Bravves utbildning till att bli Patrullhund.

I bland blir det inte riktigt som man tänkt sig. Jag skaffade Bravve i första hand för att träna och tävla. Under Mars månad 2014 dök det upp ett tillfälle att testa in honom för att se om han kunde vara lämpad att bli patrullhund i hemvärnetTankarna for runt och jag tog tillfället att testa in honom. Bravve klarade inträdesprovet och här börjar våran berättelse om Certprovet vi gjorde.

När vi börjde våran utbildning var Bravve fyllda 1år och han hade bott hos oss i ca 7 månader. Hur skulle vi hinna med allt, nu har vi ca 8 månader på oss och träna in lydnadsmomenten, spår, patrullen, bastjänst m.m och utföra MH samt bli röntgad.

Vilken utmaning!

Certprovet skulle hållas i Såtenäs, men ändrades till Mullsjö då det krockade med annan verksamhet.

På torsdag morgon var det intestning, en främmande person känner över hunden, kollar tänder m.m Bravve accepterade hanteringen och allt gick bra. Efteråt stallades hundarna in i basen och där skulle det vistas resten utav prov tillfället.

Så sade domaren "Härmed startar erat Certprov"

Shit var nervös man blev.

Sedan fick vi vänta ett par timmar för att gå våra spår.

Så var det äntligen dags. Blev utkörd till platsen och där mötte domaren upp oss. Patrull med spårupptag med halt och sedan spåra 1,5 km, hitta 4 föremål, var det som gällde.

Vi började med en patrullering och på denna sträcka ska Bravve hitta en spårövergång. Vi passerade en sten och rätt var det var stannade Bravve till, precis som om han tänkte, vände ner i en vinkel på min vänstra sida och Bravve tog upptaget åt rätt håll. Vi fortsatte ca 6meter och då säger en röst "Då kan ni stanna där och göra halt". Vi väntade i ca 5 minuter och Bravve satt stilla hela tiden med focus på spåret. Vi selade på och iväg. Bravve var jätte duktig i spåret, vi hittade alla föremål och klarade av momentet. Yippiii.

Vilken glädje, all spårträning som man lagt ner under året i alla väder :-)

Senare var det dags för fast bevakning i skymmning/mörker.

Åter till basen och där blev vi tilldelade våra hundar för momentet och gick till mötesplatsen, där blev vi placerade på rad med ca 4 meters mellanrum, Där satt vi ca 1 timma. När figuranten rör på sig ska hunden markera rörelse i terrängen, när figuranten stannar ska hunden koppla av. Bravve var jätte duktig även här och gjorde fina markeringar.

Tillbaka till basen och där skulle de bo under natten och rastas och utfodras av främmande person.

Basen, ja detta moment har varit Bravves akilles häl, han är väldigt fäst vid mig, så att bli lämnad i skogen utan sin matte var mer eller mindre katastrof. Bravve skällde mycket och var osäker i situationen, även när vi körde nattbas blev han orolig. Herregud hur skulle detta gå? Låg nästan sömnlös under natten för att få ett samtal att de brutit honom och jag får hämta honom. Inget samtal kom under natten, vilken lättnad.

Tränade under året på att koppla upp honom överallt, andra rastade honom ibland, sov i skogen med honom. till och med uppfödare Annelie kom och sov med honom ute en natt. Vi kämpade med Bravve så han skulle klara detta moment till slutprovet från alla håll.

Tidig fredag morgon, åter till basen för att hämta ut Bravve att gå patrullen. Frågade då hur det hade gått för honom. Litet skall kom ibland för att kolla så någon var där. Sedan hade de sagt till honom bestämt att sluta upp med detta och då hade han blivit tyst. Hurra, heja Bravve och alla som hjälpt till och engagerat sig i detta moment.

Vi väntade på angiven plats för patrullen och jag stod och tänkte, hoppas Bravve orkar jobba, då de ska patrullera 1km och markera ett ljud samt vind.

Bravve orkade, han var allert och markerade allt han skulle, även figurantens spåringång. Duktiga Bravve.

Tillbaka till basen med honom.

Nu gick tankarna runt, hade vi klarat oss tillräckligt i alla moment för att bli godkända???

Vi rev basen och åter tillbaka till pensionatet där vi vistats under provets gång. Vi samlades alla för att få våran dom.

Jag var nr 2 i ordningen och så frågade de mig hur jag upplevt helgen. jag var ganska så få ordig och så säger domaren, Grattis ni har klarat provet, du har numera en patrullhund.

Hurraaaa vilken glädje, går knappt att beskriva. Vilken resa det varit under året med allt, men vi tog oss igenom detta tillsammans.

Så nu börjar våran resa ute i hemvärnet och få jobba vidare med uppdrag i kompaniet. / Maria

Och från mig = kennelmamman kommer det största stoltaste

GRATTIS - Ni är ett GRYMT ekipage 

i97334574._rsw1280h960_szw1280h960_                i97334616._rsw1280h960_szw1280h960_


2 kommentarer

Namn: Denise Ström
Tidpunkt: 2014-11-03 16:07
Great job Maria and Bravve - what a team. Looking forward to hearing more about Bravve's future exploits in the military, and elsewhere!

Namn: Ulrika & Fala
Tidpunkt: 2014-11-03 17:14
GRATTIS till Maria och Braveheart och till dig Annelie, duktiga uppfödare

 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 

 

Bloggerska

22 
Annelie Johansson